Fruitvale Station (Son Durak)



Ryan Coogler’ın ilk uzun metraj denemesi 2013 yapımı Son Durak (Fruitvale Station) gerçek bir hikayeden beyaz perdeye uyarlanmış Sundance ödüllü bir film. 


Michael B. Jordan, Melonie Diaz ve Octavia Spencer'ın baş rolleri paylaştığı filmde, Oscar Grant'ın yaşamından bir güne şahitlik ediyor ve ne denli pamuk ipliğine bağlı ve "değersiz" hayatlar yaşadığımızı bir kez daha hazmetme mecburiyetinde kalıyoruz. 







---- Dikkat: İncelemenin bu kısımdan sonrası filmin konusu hakkında ayrıntılı bilgi (spoiler) içermektedir.----






Film telefon kaydı bir footage ile açılıyor. Bir tren istasyonunda, trendeki yolculardan biri tarafından çekilen, 3-5 polisin 3-5 zenciyi tartaklayışının gösterildiği ve bir el silah sesi duyulan gerçek bir video kaydı. Sonrasında ise film başlıyor. 22 yaşındaki Oscar Grant'ın 31 Aralık 2008 günü yaşadıkları. Oscar, o gün hayatını yeniden düzene sokma adına bir çok adım atıyor. Sevgilisine karşı daha dürüst olmaya, işini gücünü yoluna koymaya ve uyuşturucu satma işini de tamamen bırakmaya odaklandığı bir gün geçirmeye çabalıyor. Kızı ile olan bağı, annesinin doğum gününü kutlayışı, artık çalışmıyor olduğu iş yerinde bir müşteriye yardım edişi, köpek sevgisi vs. derken filmin ilk yarısı boyunca Oscar'ın karakterine iyiden iyiye bağlıyor seyirciyi Coogler. İkinci kısımda ise Oscar'ın arkadaşları ve sevgilisi ile beraber yeni yılı kutlamaya gidişi ve dönüş yolunda Fruitvale durağındaki "son"u ekranlara yansıyor. Trende çıkan arbede yüzünden polisin ayıklayıp kenara çektiği Oscar ve arkadaşları, tutuklanmamak için direnirlerken bir polis silahını ateşleyip Oscar'ı sırtından vurarak öldürüyor. Uyarı tabancası yerine yanlışlıkla gerçek silahını ateşlediği savunmasını veren polis ise şahsi müdafaa gerekçesi ile 2 yıl hapse mahkum ediliyor ve 11 ay sonra hapisten çıkıyor. 6/10

"I got a daughter..."



Filmden bir kare...





Oscar Grant ve Tatiana...
Oscar ve Tatiana...























Paylaşmak ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler