Orta Avrupa Turu Genel Değerlendirme



5-12 Mayıs tarihleri arası ETS turun Prag-(Dresden)-Viyana-(Bratislava)-Budapeşte turuna katıldım.


Rehberimiz Mahmut Zahiroğlu idi.

Şehirler özelinde tek tek yayınlayacağım ayrıntılı metinler öncesi gezi ile ilgili genel bir toplu değerlendirme yapmak istiyorum.

ETS ile Orta Avrupa Turu Genel Değerlendirme:

Rehberimizin deyimiyle bu tur tam bir komando turu. Şehirden şehre,  ülkeden ülkeye ve aktiviteden aktiviteye koşuştururken 1 haftanın nasıl geçtiğini, hangi günde (hatta bazen hangi yüz/yılda) olduğunuzu anlamanız mümkün olamıyor. 
Bunca koşturmacaya rağmen yorucu bir tur da değil Orta Avrupa Turu, zira geceleri normal saatlerde yatıp sabah da yine insani saatlerde uyanarak (11-7 gibi) her güne uykunuzu almış şekilde başlayabiliyorsunuz.  Sözün özü: Prag-Viyana-Budapeşte turuna katılıp da -çok büyük aksilikler yaşamadığınız takdirde- evinize mutlu mesut ve güzel anılarla dönmemeniz pek olası görünmüyor. Her seyahatsevere gönül rahatlığı ile tavsiye edilebilecek bir güzergah Orta Avrupa PVB destinasyonu. 
Gelelim günlük özetlere: 



Günlük yapılanlar:

1.gün
Prag'a varışın ardından -otele yerleşmeden önce- yürüyerek yaklaşık 2 saatlik bir şehir turu yapılıyor. Turun ardından yine yaklaşık 2 saat serbest zaman veriliyor. Serbest zamanın sonrası otele yerleşiliyor ve yemekli  - içkili orta çağ gecesi eğlencesi için hazırlanılıyor. Çok yorgun olduğumuzdan tadını hakkettiği ölçüde  çıkaramasak da yemek de şov da gayet güzeldi. Orta çağ gecesi kaçırılmaması gereken bir ekstra tur. Prag'daki otelimiz: TOP HOTEL idi. Eski ve büyük bir otel. Odalar pek konforlu sayılmaz ama geniş ve temiz. Kahvaltı ise sıradan bir açık büfe. 

2.gün 
Kahvaltı sonrası ekstra tur ile Karlovy Vary'e gidiliyor. Öğle yemeği de dahil olan bu tüm günlük tur sonrası akşam yemekli Çek gecesi eğlencesi var. Prag'ın gündüzünü ve gecesini kendi imkanları ile özgürce yaşamak isteyenler bu iki ekstra turu es geçebilirler. 

3.gün
Kahvaltının ardından yine ekstra tur ile Terezin toplama kampına ve sonrasında da Almanya'nın Dresden şehrine gidiliyor. Öğle yemeğini Dresden'de kendi imkanlarınız ile yemeniz gerekli. Alışveriş merkezi, açık pazar ya da nehir kıyısında her bütçeye uygun yemek alternatifleri mevcut. Terezin & Dresden turu da kaçırılmaması gereken ekstra turlardan biri. Buralara kadar gelinmişken özellikle Dresden'i görmeden dönülmemeli. Prag'daki son gecede ise açık büfe yemekli Vlatava nehir turu var. 

4.gün
Kahvaltının ardından Viyana'ya doğru yola çıkılıyor. Otobüs konforlu ve güvenli. Su ihtiyacınızı otobüsten karşılayabilirsiniz. (500ml 1€) Suyun tadı kötü ama bulduğunuza şükrettiğiniz anlar da olmuyor değil. (Bulabilirseniz marketlerden pembe kapaklı su temin etmeye çalışın.) Prag-Viyana arası molalar ile birlikte 5 saat sürüyor. Şehre varıldığında otobüsle panaromik bir şehir turu yapılıyor ve ardından 1.5 saat kadar bir serbest zaman veriliyor. Ardından otelimize yerleşiyoruz ve şnitzel gecesi için Grinzig'e doğru yola çıkıyoruz.  Şinitzel lezzetli, şaraplar daha da lezzetli. Tavsiye edilebilecek yemekli ekstralardan biri Grinzig şinitzel turu. Viyanadaki otelimiz Arion CityHotel . 3,5 yıldız kategorisinde temiz bir otel. Kahvaltısı da idare eder seviyede idi şeklinde yorumlanabilir.

5.gün
Kahvaltı sonrası Wienervald - Seegrote - Mayerling - Baden ekstra turu için yola çıkılıyor. Viyana ormanlarından geçerek yer altı gölü Seegrote'a ulaşılıyor. Daha sonra Mayerling av köşkü geziliyor ve son olarak da Baden'e ulaşılarak tur tamamlanıyor. (Tur esnasında rehberimizin iyi niyeti sayesinde Liechtenstein sarayını da ziyaret ediyoruz) Viyana'yı daha detaylı keşfetmek ve müze gezmek isteyenler bu ekstra turu es geçebilirler. Turun ardından Viyana'ya dönülüp muhteşem Schonbrunn sarayı geziliyor. Saraydan sonra verilecek serbest zamanda ise Viyana sokaklarında dolaşma, kahve-pasta keyfi yapma ve dilerseniz yeniden şnitzel yeme şansı yakalayabilirsiniz. Akşam Hofburg sarayının konser salonlarından birinde izleyeceğimiz konser ise günümüze güzel bir imza atmayı başarıyor.

6.gün
Kahvaltının ardından Budapeşte'ye doğru yola çıkılıyor. Yol üstünde Slovakya'nın başkenti şirin Bratislava'ya uğranıyor. Buralara kadar gelinmişken Bratislava da mutlaka görülmeli. Şehir turu ve kahve - pasta keyfinin ardından yeniden yola çıkılıyor. Yol üstündeki ikinci mola McDonalds'da öğle yemeği için veriliyor. Öğleden sonra Budapeşte'ye varılıyor ve panaromik şehir turuna başlanıyor. Otele yerleştikten sonra Çigan gecesi için hazırlanıp yeni bir yemekli - içkili - eğlenceli akşama doğru yol alıyoruz. Otelimiz Best Western Hotel Budapest. Büyük güzel ve temiz bir otel. Kahvaltısı da diğer iki otelden daha çeşitli idi.

7.gün
Kahvaltının ardından bir gün önceki panaromik turda eksik kalmış olan Buda kalesine gidiliyor. Manzarası muhteşem olan kaleyi gezdikten sonra Estergon, Visegrad ve Szendentre ekstra turu için yola dökülüyoruz. Esztergom'u karşıdan gören Sturovo (Slovakya)'ya geçip kaleyi fotoğrafladıktan sonra tekrar Macaristan topraklarına dönülüp kale ve bazilika geziliyor. Visegrad'da Rönesans restoranda yenilen muhteşem öğlen yemeğinin ardından Szendentre'ye gelinip alışveriş ve gezmek için serbest zaman veriliyor. Turun ardından akşam saatlerinde Budapeşte'ye geri dönülüyor. Otelde hızla ihtiyaç ve kıyafet değiştirme molasından sonra Vaci Utca'ya gidiliyor. Dileyen gezerek, dileyen ise akşam yemeği yiyerek serbest zamanı geçiriyor. Geceki muhteşem Tuna nehri turu yemeksiz ve bir içeçekli. Şampanyalarımız eşliğinde Budapeşte'ye hayran kalarak ve hiç bitmesin diye umarak Tuna'da bir aşağı bir yukarı geziyoruz. Bu ekstra tur da mutlaka katılınması gereken turlardan bir diğeri. Derken derken, 7 günde 5 ülkeye giriş yaptığımız Orta Avrupa turumuzun da sonuna gelmiş oluyoruz.


Ne kadara mal oldu?

Paket tur erken rezervasyon fiyatı kişi başı 499 Euro idi. (THY ile ulaşım + 4yıldızlı otellerde oda / kahvaltı) Ekstra turların tamamı satın alındığında promosyondan faydalanıp 12 adet tur için 540€ ödeyebiliyorsunuz. Normalde 12 adet turun toplam bedeli 650€. Bu extra turların içinde 5 akşam yemeği ve 2 öğlen yemeği var. Fiyata dahil olmayan öğlen yemeklerinden yolda geçen ikisi McDonalds'da veriliyor. (öğlen yemeği işini genel olarak 10-15€'a halledebilirsiniz) Ekstra turlara dahil olmayan 2 akşam yemeğinden biri Viyana'ya biri ise Budapeşte'ye denk geliyor. Viyana'ya denk gelenin öğlenini sağlam yediğinizde ya da kahve-pasta keyfi yaptığınızda akşam yemeğine ihtiyaç duymuyorsunuz. Budapeşte'dekinde ise Visegrad öğle yemeği sonrası midelerde akşam yemeği için pek yer kalmıyor. Yine de atıştırmalık bir şeyler yiyebileceğiniz mola (tekne turu öncesi) Vaci caddesinde veriliyor ve caddede her keseye göre mekan mevcut.
(Bu fiyatların bu yazının hazırlandığı 2013 mayıs ayı için geçerli olduğunu da unutmamak gerekli)





Paylaşmak ister misiniz?

13 yorum:

  1. Super bir anlatim olmus. Tskler. Tek sorum toplamda ekstra turlar dahil 540 eu mu maliyeti oldu turun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim
      499 + 540 euro ödedik her şey dahil olarak kişi başı.
      499€ THY ile ulaşım + 4*otellerde oda-kahvaltı
      540€ 12 adet ekstra tur (5 gece, 7 gündüz turu)

      Sil
  2. Hocam ben kurban bayraminda orta avrupa turuna gitmek istiyorum ama ets hakkinda cok sayida şikayet okudum vana yardimci olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. size profiliniz üzerinden mesaj yolladım murat bey ama ulaşmazsa haber verin.

      Sil
  3. Budapeste gercekten hos bir sehir. Bizde tam 4 gun kaldik. Gidenlere faydasi olur diye sahipleri turk olan sehrin tam merkezindeki aparti herkese tavsiye ederim. On Numara yer. turkce konusmak ta ayri bir zevkti tabi sahipleriyle herseyde yardimci oldurlar. www.budapestetur.com

    YanıtlaSil
  4. Ben de Temmuz 2015 de eşimle beraber orta avrupa turuna katıldım(viyana-prag-budapeşte) tur şirketinin istediği bedel dışında ekstra turlar için hepsine katılınırsa 600 euro luk bir bedel talep edildi ayrıca şöföre bahşiş adı altında 10 euro luk bir para istendi bazı kişiler zorla şöföre bahsiş mi olur diyerek bu bedeli ödemeyi reddetti.Ekstra turların ücreti tur rehberine kalmakta bu nedenle bütün tur rehberleri ekstra turlara katılınması konusunda biraz baskıcı olabiliyor hatta ekstra turlara katılanlarla normal zamanda daha fazla ilgili alakalı olabiliyorlar ancak nacizane tavsiyem az buçuk kendinizi anlatacak kadar ingilizceniz varsa bu ekstra turlara katılmamanızdır. çünkü kendiniz bu şeyleri çok düşük bedellerle yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  5. ekstra tura katılmayanları yol üstünde bulunan yere sırf götürmemek için 2-3 km ötede benzin istasyonuna bırakmakta bu benzin istasyonunda 2 saat serbest zaman vermekte ekstra turlara katılanları otobüsle 2-3 km ötedeki örneğin cesky crumlov a götürmekte ve ekstra tura katılanlara abartmıyorum 1 veya 2 dk.kalık içi boş bilgi verildikten sonra onlara da 2 saatlik serbest zaman veriyorlar 2 saat sonunda benzin istasyonundaki kişileri de alıp yola devam ediyorlar bu işlem için kişi başı 70-80 euro ekstra tur bedeli istiyorlar.ben katılmadım benzin istasyonundan taksi çağırdım 5 euroya eşim ve ben 160 eoro istenen turu yaptım karar sizin :)

    YanıtlaSil
  6. hangi tur şirketini seçtiğinizin bir önemi yok bütün tur şirketleri anlaşmalı olarak seyahat edenleri ilk gidilen avrupa ülkesinde birleştiriyor ve tek bir otobüste ve tek bir rehber nezaretinde tur yaptırıyor. bizim grupta ets jolly bi sürü turdan kişi vardı..gidilen ülkeler yaz döneminde dahil yağmurlu oluyoo kıyafet tercihlerinizi ona göre yapın domuz eti yiyemiyorsanız kokusu dahi ağır geliyo ise yanınızda konserve götürebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  7. hangi tur şirketini seçtiğinizin bir önemi yok bütün tur şirketleri anlaşmalı olarak seyahat edenleri ilk gidilen avrupa ülkesinde birleştiriyor ve tek bir otobüste ve tek bir rehber nezaretinde tur yaptırıyor. bizim grupta ets jolly bi sürü turdan kişi vardı..gidilen ülkeler yaz döneminde dahil yağmurlu oluyoo kıyafet tercihlerinizi ona göre yapın domuz eti yiyemiyorsanız kokusu dahi ağır geliyo ise yanınızda konserve götürebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  8. hangi tur şirketini seçtiğinizin bir önemi yok bütün tur şirketleri anlaşmalı olarak seyahat edenleri ilk gidilen avrupa ülkesinde birleştiriyor ve tek bir otobüste ve tek bir rehber nezaretinde tur yaptırıyor. bizim grupta ets jolly bi sürü turdan kişi vardı..gidilen ülkeler yaz döneminde dahil yağmurlu oluyoo kıyafet tercihlerinizi ona göre yapın domuz eti yiyemiyorsanız kokusu dahi ağır geliyo ise yanınızda konserve götürebilirsiniz...

    YanıtlaSil
  9. pragda ortaçağ gecesini ve gulaş yemenizi tavsiye ederim.Prag da ŞEHRAZAD restaurant var bir azeri restaurantı. sahipleri çok misafirperver ve muhteşem gulaş yapıyorlar.

    YanıtlaSil
  10. pragda ortaçağ gecesini ve gulaş yemenizi tavsiye ederim.Prag da ŞEHRAZAD restaurant var bir azeri restaurantı. sahipleri çok misafirperver ve muhteşem gulaş yapıyorlar.

    YanıtlaSil
  11. Ilk etapta tipik bir avrupa şehri izlenimi yaratsa da tanıdıkça içinizde sempati uyandıracak, özellikle christmas dönemini geçirmek için avrupa’nın en güzel yerlerinden biri olan güzeller güzeli şehir.
    Budapeste. Gittigimizde cok vakit kaybetmek ve sehri oykuleriyle ogrenmek icin lokal turk rehbehleri bulduk. Hic bulamiyacagimiz sakli yerleri ve verdikleri tahsiyelerle tatil harika gecti.Gidenlere faydasi olur diye bilgilerini paylastim. www.budapestetur.com - Sehir yuruyus turlar harika.
    Emeginize saglik tekrar gitmis gibi olduk

    YanıtlaSil

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler