Gravity (Yerçekimi)




Alfonso Cuarón imzalı 2013 yapımı bilim kurgu - gerilim filmi Gravity (Yerçekimi), geniş ekranda, sinema koltuğunda ve kesinlikle 3D olarak izlenmesi gereken, izleyicilerini yer çekimsiz ve soluksuz bırakabilmeyi başaran eşsiz bir yapım. 


Filmin baş rollerinde Sandra Bullock Ryan Stone karakteri ile ön plana çıkarken, George Clooney (Matt Kowalski) ve Ed Harris (kontrol merkezi, ses) de yetenekli aktriste eşlik etmekteler. Görüntü yönetmeni Emmanuel Lubezki'ye tartışmasız Oscar getirecek olan Yerçekimi, çarpıcı bir uzay deneyimi yaşamak ve 90 dakika boyunca nerede/ne yapmakta olduğunu unutmak isteyen tüm sinemaseverlerin keyifle izleyeceği bir film.





-------İncelemenin bu kısımdan sonrası filmin konusu hakkında ayrıntılı bilgiler (spoiler) içermektedir.-------


"I need some space."


Uzaydaki ilk görevine çıkmış olan Dr. Ryan Stone aslında bir tıp mühendisidir. Mekikte kendisine eşlik etmekte olan deneyimli astronot Matt Kowalsky bir yandan esprileri ve konuşkanlığı ile Stone'un mide bulantısını ve korkusunu yenmesine yardımcı olmaya çalışmakta, bir yandan da uzay yürüyüşü rekorunu kırmaya uğraşmaktadır. Stone görevini tamamlamak üzereyken, ekip Houstan'dan üst üste birkaç uyarı alır ve daha kendilerini toparlayamadan boşlukta savrulmaya başlarlar. Stone'un oksijeninin giderek azaldığı ve uzayda tek başına kaldığı sahneler filmin en etkileyici anlarını oluşturmaktadır. Kowalsky boşlukta sürüklenmekte olan Stone'u bulur ancak tam üsse ulaşmışlarken yeni bir saldırı ile karşılaşırlar ve Kowalsky kendisini feda etmek zorunda kalır. Diğer tüm mürettebat da ölmüş ve merkezle iletişim çoktan kesilmiştir. Artık Dr. Stone uzayda tek başınadır ve üstelik mücadele etmek zorunda kaldığı yangınlar, yeni saldırılar, dilini bilmediği çinli bir mekiği çalıştırma uğraşısı, yakıt sorunları derken "vazgeçmek" çok daha kolay bir seçenek olacaktır onun için. Derken umut denen nane yine mevzuya ağırlığını koyar ve Ryan Stone dünyaya/toprağa ayak basmak için ihtiyacı olan gücü kendi içinde bulmayı başarır. Tabii bu gücü bulurken yeni kaybettiği meslektaşı Kowalsky'nin ve yıllar önce kaybettiği kızının yanı sıra radyodaki köpek/bebek seslerinin etkisi de yadsınmamalıdır.

Barındırdığı gizli mesajlarından çok yüzeyselliği bu filmi ayırt edici kılıyor aslında. Konu yok, senaryo yok, büyük bir oyunculuk yok, macera yok ve hatta bilim kurgu dahi yok ama uzay var, boşluk var, yalnızlık var. (8/10)










Paylaşmak ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler