Oblivion



Oblivion, kullanılan ilginç çekim teknikleri, muhteşem müzikleri ve kalbur üstü oyuncuları ile hem göze hem kulağa hitap etmeyi başarabilen 2013 yapımı bir Joseph Kosinski filmi. 



Bilim-kurgu-macera klasmanında benzer hikayeler defalarca anlatılıp uyarlandığından, bu dalda gösterime girmeye hazırlanan her filmi bıkkın ve karnı tok bir halde beklemekte olan izleyici kitlesi için, özgün sayılabilecek hikayesi ve çekim kalitesi sayesinde çok da hayal kırıklığı yaratmayacak bir film olmuş Oblivion




Tom Cruise'un tek kişilik gösterisi tadında sürmesi, diğer önemli oyunculara (Morgan Freeman, Olga Kurylenko) pek rol düşmemesi ve karakterlerin yeterli derinliğinin olmaması izleyiciyi mutsuz kılabilecek faktörler olsa da, beklentiler düşük tutularak izlendiğinde gayet de keyifli bir seyir zevki sunmayı başarıyor film.





---------------İncelemenin bu kısımdan sonrası film ile ilgili detaylı bilgi (spoiler) içermektedir----------------




Bir uzaylı istilasının ardından 60 yıl geçmiş, dünya yaşanamaz bir çöl halini almış ve insanların hemen hemen tamamı Satürn'ün uydusu Titan'a nakledilmiştir. Jack Harper (Tom Cruise) dünyaya göz kulak olmakla ve kalan uzaylıları(scavs) temizlemekle görevli "drone"ların bakım işleri ile ilgilenmekte olan bir tamircidir. Güvenlik dolayısı ile hafızası silinmiş olmasına rağmen geçmiş yaşamına dair hayalleri zihnini sık sık meşgul etmekte ve savaşı kazanmış oldukları halde neden dünyalarını terk etmek zorunda kaldıklarına ve scavların niye halen savaşmak istediklerine bir türlü anlam verememektedir. Kulesinden aşağı drone tamirine indiği seferlerden birinde kaçırılır ve direnişçilerin lideri (Morgan Freeman) ile tanışır. Bildiği, inandığı, kendisine öğretilen her şeyin yalan olduğunu ve gerçeği öğrenmek istiyorsa o girmemesi gereken radyosyonlu sınırı aşarak diğer tarafa geçmesi gerektiğini duyduğunda neye inanacağını halen bilememektedir.
Hayal meyal hatırladığı karısını bulması, partnerinin bir drone tarafından öldürülmesi ve sınırı geçtiğinde orada kendi görevinin aynısını yapmakta olan bir başka Jack'e rastlaması, hayatının bir yalandan ibaret olduğunu  anlamasını ve direniş ekibinin yanına geri dönüp onlara yardımcı olmaya karar vermesini sağlar. Orada öğrenir ki, uzaylı sandığı scavlar aslında insanlardır, hiç kimsenin Titan'a nakledildiği yoktur. Uzaylı düşmanlar Jack'i direniş grubundan kaçırmış ve kendi türleri ile savaşmak durumunda bırakan binlercesini klonlamıştır. Jack artık sadece aşkı için değil dünyası-evi için de savaşması gerektiğini anlamış ve kendisini bu uğurda feda etmeye hazır durumdadır.  7/10

Paylaşmak ister misiniz?

2 yorum:

  1. çok teşekkürler.BEnim proje odevim bu filmin özetini cıkarmaktı bi türlü cıkaramamıştım.Cok ytardımcı oldu cok tşkler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncelememin işinize yaradığına çok sevindim. Yorum bıraktığınız için de teşekkür ederim.

      Sil

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler