Zero Dark Thirty




5 dalda Oscar'a aday gösterilmiş olan 2012 yapımı Kathryn Bigelow filmi Zero Dark Thirty, 11 Eylül saldırılarının peşi sıra başlayan Usama Bin Ladin avını ve terörist liderin yakalanıp öldürülmesi ile sonuçlanan operasyonu beyaz perdeye ustalıkla taşıyor.





------Dikkat: İncelemenin bu kısımdan sonrası filmin konusu hakkında ayrıntılı bilgi(spoiler) içermektedir.---


157 dakikalık filmi iki bölümde incelemek gerekirse; ilk bölümde sorgular ve işkenceler yoluyla terörist lidere bir adım dahi olsa yaklaşma çabaları anlatılırken, ikinci bölümde ise CIA ajanı Maya (Jessica Chastain)'nın uğraşıları sonucu Ladin'in yerinin tespit edilmesi ve öldürülmesi amacı ile düzenlenilen operasyona odaklanılıyor diyebiliriz. Bu bağlamda; ilk bölüm fazlasıyla sıkıcı, uzun ve işkenceler dolayısı ile seyri zor geçse de ikinci kısım tam aksine bir o kadar heyecanlı ve soluksuz izlenebilen bir yapıya sahip.

Filmde de dendiği gibi: "Partial information will be treated as a lie!"

Ladin'in öldürülme hikayesine -ya da hikayenin basına yansıdığı şekline- pek de inanmamış olanlar elbette filmini de beğenmeyecek ve propaganda izleri arayacaklardır her sahnenin arkasında ancak bu olay eğer gerçekten bu şekilde vuku buldu ise, bu hikaye beyaz perdeye daha iyi bir şekilde yansıtılamazdı diye düşünüyorum. Sadece operasyon aşamasını izlemek için dahi sonuna kadar sabretmeye değer. 6/10




Bu film de ilginizi çekebilir: Operasyon Argo


Paylaşmak ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler