The Book Thief (Kitap Hırsızı)



Markus Zusak'ın aynı isimli romanından adapte edilen ve yönetmenliğini Brian Percival'in üstlendiği 2013 yapımı bir savaş dönemi filmi The Book Thief. Sophie Nélisse, Geoffrey Rush ve Emily Watson'ın baş rolleri paylaştığı filmde 2. dünya savaşı Nazi dönemi Almanya'sı tüm gerçekliği ile ekranlara yansırken, benzer yapımların aksine çocuk gözüyle ve ölümün (Azrail'in) dilinden anlatılıyor savaşın getirdikleri Kitap Hırsızında. 

Yetenekli çocuk yıldız Sophie Neilsse'nin performansı ve görüntü yönetmeninin de katkıları ile ortaya çarpıcı ve kaliteli bir film çıkartmış Brian Percival.




---İncelemenin bu kısımdan sonrası filmin konusu ile ilgili ayrıntılı bilgi(spoiler) içermektedir.---







Liesel ve kardeşi kendilerini evlat edinen aileye doğru trenle yol alırken, Liesel'in ölümle ilk tanışması gerçekleşir. Kardeşini kaybeden Liesel yeni ailesine teslim edilir. Üvey anne dışarıdan bakan bir göz için son derece soğuk ve kaba bir kadındır, baba ise aksine, sevecen, sıcak ve iyi niyetlidir. Üvey babası Liesel'e okumayı öğretecek, ona bodrumda bir "sözlük" yaratacak ve kızla aralarındaki bağ günden güne güçlenecektir. Liesel kitaplara çok düşkündür. 2.Dünya Savaşı dönemi Almanya'sının rutini olan kitap yakma ayininden kitap çalacak kadar cesurdur da aynı zamanda. Bu arada öz annesinin kominist olduğunu öğrenecektir. Okulda günleri zor geçmektedir ancak yakın arkadaşı Rudy sayesinde keyifli vakitler geçirdiği de olmaktadır. Bu arada evlerine saklanmak üzere bir yahudi gelir. Max'i bodrumda saklamak zorunda kalan aile her an tetiktedir. Liesel ve Max çok yakın iki dost olurlar. Max hastalağında Liesel ona Bayan İlsa'nın evinden çaldığı (ödünç aldığı) kitapları okuyacak ve onu hayata döndürecektir. Max bir süre sonra aileyi daha fazla tehlikeye atmamak için yanlarından ayrılır. Liesel'e bir defter hediye eder, yazması için. Günler sığınaklarda, diken üstünde, açlıkla yoğrulmuş şekilde geçedursun bir gün, ne siren sesi ne bir uyarı olmadan Liesel'in mahallesi bombalanarak yerle bir olur. Tüm ailesi ve yoldaşı Rudy'i kaybeden Liesel çaresiz, hayatına devam eder. Yıllar sonra Max'le karşılma şansına erişecek ve bundan da çok çok yıllar sonra, ölüm onu dolu dolu yaşadığı hayatından söküp alacaktır. 7,5/10
"It wasn't always mine."







,




Paylaşmak ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler