Boş Koltuk (The Casual Vacancy)


J. K Rowling'in yeni kitabı Boş Koltuk (The Casual Vacancy) dünyanın dört bir köşesindeki Rowling hayranları ile buluşmuş durumda.
Kitap tipik bir İngiliz kasabasında (Pagford) yaşamlarını sürdürmekte olan yetişkin ve ergenlerin birbirleri ve kendileri ile girdikleri bitimsiz ve anlamsız çatışmalarını konu alıyor. Karakterlerdeki sahicilik kitabı okunması zor ve depresif bir hale soksa da; bol katmanlı, derin romanları sevenler için bulunmaz bir nimet niteliğinde Boş Koltuk.


Rowling, kitaba "kara mizah"(black comedy) denmesindense "komik trajedi"(comic tragedy) yakıştırmasını daha bir tercih edeceğini söylüyor bir röportajında. Yazarı böyle söylüyor ama komedi bu kitabın neresinde onu görebilmek biraz zor. Kategorize etmek gerekseydi "psikolojik bir roman" denebilirdi Boş Koltuk için. Kitabın geneline sosyolojik ve politik öğelerin de hakim olduğunu söylemek gerekli. Hikayenin tamamına yakını bir "reality show" havasında geçiyor ve karakterlerin hiçbiri dışarıdan göründükleri gibi değil, hiçbirini tam anlamı ile benimseyemiyorsunuz çünkü her birinin iç dünyası kapkara ve Rowling bu tabloyu çok güzel resmetmiş.

Boş Koltuk romanını Harry Potter kitaplarından farklı kılan en önemli özellik bu kitabın "kafa dağıtma ve hayata renk katma" işlerine asla yaramıyor olup aksine insanı zaten biliyor olduğu zalim gerçeklerle yüzleştiriyor olması.


Casual Vacancy;
  • Türkçe'ye: Boş Koltuk
  • Almanca'ya: Ein Plötzlicher Todesfall
  • Fransızca'ya: Une Place à Prendre
  • İtalyanca'ya: Il Seggio Vacante
  • İspanyolca'ya: Una Vacante Imprevista  şeklinde çevrilmiştir.


          ----DİKKAT! İncelemenin buradan sonrası kitabın konusu hakkında detaylı bilgi (spoiler) içermektedir.----




Pagford, herkesin birbirini tanıdığı, şirin ve içe dönük bir Batı İngiltere kasabası. Kasabadaki ana problem The Fields adı verilmiş olan varoş bölgenin kasabaya maddi-manevi etkileri ve muhafazakarlar ile liberal kesimin Fields'a bakış açılarındaki farklılık. Liberal kesim Fields'a destek verirken muhafazakar kesim ise Fields'ı en yakın kasaba Yarvil'e devretme heveslisi.

Pagford ilüstrasyon

Kitap, Pagford yerel meclis üyelerinden Barry Fairbrother'ın ölümü ile başlıyor. Bu beklenmedik ölüm tüm kasabayı çok ciddi etkiliyor çünkü Barry kasaba ve meclis için oldukça kritik bir konumda yer almakta...
Fields sınırlarında doğmuş, yetişmiş olan Barry, haliyle Fields'in en büyük savunucusu ve kendilerine şans verildiği takdirde başarılı birer birey olabileceklerinin de kanlı canlı kanıtı. (En azından ölene kadar kanlı canlı kanıtı imiş.)
Barry anevrizmadan aniden ölünce, mecliste boşalan koltuğuna kimin oturacağı sorusu gündeme geliyor ve muhafazakarlar Fields'dan kurtulmaya birer adım daha yaklaştıklarını hissediyorlar.

Boş Koltuğa adaylık süreci devam ederken, kasabanın yeni yetmelerinin bilgisayar dersinde öğrendikleri SQL aşılama yöntemi, onları birer ikişer meclisin sitesindeki mesaj panosuna "BarryFairbrother'ın_hayaleti" takma adı ile ailelerine ait gizli saklı, hasır altı edilmiş sırları anlatan mesajlar bırakmaya itiyor. Kirli çamaşırlar ortaya çıkıp fısıldaşmalar ve düşmanlıklar artarken mesajların hedef aldığı üç kişiden ikisi işinden oluyor, diğeri ise kalp krizi geçiriyor. Bu arada Barry'nin boşalan koltuğuna muhafazakarların bir temsilcisi (Miles) oturuyor.

Tüm bunlar olup biterken, Fields'da hayata tutunma mücadelesi veren ve Barry'nin ölümünden en çok etkilenen on altı yaşındaki Krystal, üç buçuk yaşındaki kardeşini mevcut ortamından (eroinman bir anne ve tecavüzcü bir torbacının elinden) kurtarmak için akıl almaz bir yola girişiyor ve kitabın sonunu da şekillendiren trajediyi başlatıyor. Trajedi yaşanır ve kitap böylelikle sonlanırken, kasaba halkı (ve aynı zamanda da okuyucu) değer yargılarını ve önceliklerini gözden geçirme ve Rihanna'nın Umbrella'sı ile yeniden yüzleşme şansı yakalamış oluyor.

--Krystal'a gelsin o halde: "You can stand under my umbrella" as long as you wish. "You'll still be my star"--


Paylaşmak ister misiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli görüşlerinizi paylaştığınız için şimdiden teşekkürler